Καλλιτέχνης: Νίκος Παπαδόπουλος

Αφήγηση: Φαίη Ζήκα (Καθηγήτρια, ΑΣΚΤ) 

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Όταν ακούμε τη λέξη «κήπος» στη Δύση, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι πράσινα φυτά και πολύχρωμα λουλούδια, ένα περιβάλλον ευφορίας και ανθοφορίας. Γι αυτό και μας εκπλήσσει όταν οι Ιάπωνες ονομάζουν «κήπο» μια διαμόρφωση εξωτερικού χώρου φτιαγμένη μόνο με χαλίκια και βράχους.

Εκείνο που συνήθως δεν γνωρίζουμε είναι ότι σε εποχές στις οποίες δεν υπήρχαν βιβλία και πρόσβαση σε οπτικό υλικό όπως οι σημερινοί χάρτες, ο μοναστικός κήπος ήταν ένας τρόπος απεικόνισης του σύμπαντος. Σκεφτείτε,λόγου χάριν, τα μεσαιωνικά περιστύλια (cloisters, chiostro,cloitre) στη Δύση. Μια τετράγωνη αυλή με ένα σταυροειδές σχήμα: απεικόνιση της τότε αντίληψης της γης ως επίπεδης και των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα, αλλά και αναπαράσταση της (εικαζόμενης) απόλυτης συμμετρίας και αρμονίας του σύμπαντος. Στο κέντρο της συνήθως υψώνεται μια κρήνη ή ένα δέντρο,σύμβολα της σύνδεσης ουρανού και γης, πηγή ζωής αλλά και σοφίας.

Σχετικά με τους συντελεστές
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1970 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1998-2003) και το 2010 έλαβε το μεταπτυχιακό του στις Καλές Τέχνες. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.  Το 2014 επιλέγει να συμμετέχει στο πρόγραμμα “Accelerate@CERN”  με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ενώ το 2018 παρουσιάστηκε η έκθεσή του “Flora Filopappou: Ένα ταξίδι από την Πόλη των Βράχων στον κήπο” από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
Η ΦΑΙΗ ΖΗΚΑ είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορία της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη θεωρία και πρακτική των χρωμάτων, τις αισθήσεις στην αισθητική, ζητήματα ταυτότητας και φύλου, τη σχέση τέχνης και φύσης, τη σχέση της φιλοσοφίας με τις τέχνες και τις επιστήμες. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε καταλόγους εκθέσεων. Έχει επιμεληθεί το βιβλίο του David Batchelor Χρωμοφοβία (Άγρα, 2013), τον κατάλογο της έκθεσης Απουσία (Νήσος, 2013) και τη συλλογή κειμένων Τέχνη, σκέψη, ζωή: Η αισθητική φιλοσοφία του Αλέξανδρου Νεχαμά (Οκτώ, 2014).

 

Μοιραστείτε