Συλλογικό Έργο: Χαράλαμπος Κόκκινος,  Μανώλης Πατηνιώτης, Λάνγκτον
Βίνερ,  Νταϊάν Μικέλφελντερ,  Καρλ Μίτσαμ,  Λιν Ράντερ Μπέικερ,  Άντριου Φίνμπεργκ, Ζόν Κίρι Μπέργκ,  Όλσεν, Έβαν Σέλινγκερ, Φίλιπ Μπρέι, Σβεν Όβε Χάνσον.

Επιμελητής Τόμου: Χαράλαμπος Κόκκινος, Μανώλης Πατηνιώτης, 

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Η προσδοκία των επιμελητών αυτού του τόμου είναι να αναδείξουν τη σημασία και την επικαιρότητα της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας ιδιαίτερα σε μια εποχή που από πολλές απόψεις θυμίζει τη λεγόμενη πρώτη κρίση της νεοτερικότητας. Στις αρχές του 20ού αιώνα η ιδέα περί της «εκτός ελέγχου τεχνολογίας» τροφοδότησε έναν συντηρητικό τρόπο σκέψης που αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά νήματα του διανοητικού κλίματος του Μεσοπολέμου. Σήμερα, μοιάζει να διανύουμε μια παρόμοια περίοδο δαιμονοποίησης της τεχνολογίας, η οποία γίνεται αντιληπτή ως μια δύναμη που έχει ξεφύγει, και πάλι, από τον ανθρώπινο έλεγχο και δρομολογεί έναν οδυνηρό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Αποτελεί, ασφαλώς, ειρωνεία το γεγονός ότι, και στις δύο περιπτώσεις, πολλοί από τους πρωταγωνιστές αναζήτησαν τη λύτρωση από την «εκτός ελέγχου τεχνολογία» στην ίδια την τεχνολογία. Πέρα από αυτό όμως, σήμερα δεν μπορούμε να θεμελιώνουμε τη φιλοσοφική θεώρηση της τεχνολογίας ούτε στη ρομαντική ουσιοκρατία ούτε στη θετικιστική ορθολογικότητα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, έχουν γίνει περίπλοκα και η πείρα ενός αιώνα γεμάτου με πρωτοφανείς καταστροφές αλλά και με πρωτόγνωρα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν μας επιτρέπει να είμαστε αφελείς. Η Φιλοσοφία της Τεχνολογίας μπορεί να φωτίσει τον δρόμο για την κατανόηση της εποχής μας –του τεχνοεπιστημονικού πολιτισμού που αποτελεί το παρόν μας– και, ταυτόχρονα, να αναδείξει την κοινωνική προοπτική που κρύβεται στην κριτική θεώρηση της τεχνολογίας.

Περιεχόμενα

Εισαγωγη

Χαράλαμπος Κόκκινος, Μανώλης Πατηνιώτης
Η Φιλοσοφία της Τεχνολογίας στην Ελλάδα σήμερα

Langdon Winner
Έχουν τα Τεχνήματα Πολιτικές Ιδιότητες

Diane P. Michelfelder
Όταν «τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά»

Carl Mitcham
Η Σημασία της Φιλοσοφίας για τη Μηχανοτεχνία

Lynne Rudder Baker
Η Συρρικνούμενη Διαφορά ανάμεσα στα Τεχνήματα και  τα Φυσικά Αντικείμενα

Andrew Feenberg
Τι είναι η Φιλοσοφία της Τεχνολογίας;

Don Ihde
Ήρθε η ώρα της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας;
Μια επισκόπηση της κατάστασης των πραγμάτων
Συνέντευξη στους Jan-Kyrre Berg Olsen και Evan Selinger, Πέντε ερωτήσεις στον Don Ihde

Philip Brey
Η Φιλοσοφία της Τεχνολογίας μετά την Εμπειρική Στροφή

Sven Ove Hansson
Αποπεριθωριοποιώντας τη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας 

Andrew Feenberg
Δέκα Παράδοξα της Τεχνολογίας

Andrew Feenberg
Μια Κριτική Θεωρία της Τεχνολογίας 

Langdon Winner
Μπροστά στη Μάστιγα: Οικονομική και Πολιτική Ανισότητα

Επιμετρο
Μανώλης Πατηνιώτης
Τοπολογίες της ζωής. Σκέψεις για μια μη ανθρωπομορφική προσέγγιση
στις Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Βιογραφικά Επιμελητών

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΤΗΝΙΩΤΗΣ είναι ιστορικός των επιστημών και των τεχνικών στους νεότερους χρόνους. Διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ και, από το 2021, είναι καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Μελέτησε για πολλά χρόνια την Ιστορία της Επιστήμης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και προσπάθησε να γεφυρώσει τη μελέτη της ευρωπαϊκής επιστήμης με τις μετα-αποικιακές σπουδές. Στη συνέχεια, έστρεψε το ενδιαφέρον του στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία του Ψηφιακού. Από τη σκοπιά της Ιστορίας, διερευνά τη διαμόρφωση της ψηφιακής οντολογίας μέσω της διασταύρωσης της Θεωρίας της Πληροφορίας με τις Μηχανές Διακριτών Καταστάσεων. Από τη σκοπιά της Φιλοσοφίας, διερευνά τις έννοιες της δυνητικότητας και της αρθρωσιμότητας, καθώς και τις νέες δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για κοινωνικό έλεγχο και προσωπική αυτοδιάθεση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του διεθνούς δικτύου για την Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στην περιφέρεια της Ευρώπης καθώς και μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής που συντόνισε τη δημιουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος «Επικοινωνία της Επιστήμης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η προσωπική του ιστοσελίδα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση digiscapes.org.

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ γεννήθηκε, και μεγάλωσε, στο Περιστέρι το 1966. Πριν κλείσει τα 15 του χρόνια ξεκίνησε να δουλεύει, τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι το τέλος του Λυκείου, ως ανειδίκευτος εργάτης σε βιοτεχνία που κατασκεύαζε επάργυρα και επίχρυσα αντικείμενα. Στη συνέχεια, σπούδασε μηχανικός στο ΕΜΠ, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προσεγγίσει κριτικά τη σχέση ανάμεσα στην τεχνολογία και τον πολιτισμό. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εργάστηκε στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, έχοντας την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και διδάσκοντας στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ και στο ΕΑΠ. Έχει δημοσιεύσει (ξεκινώντας από το 1993) τέσσερα βιβλία, ποιήματα, διηγήματα, επιστημονικά δοκίμια και άρθρα, βιβλιοκριτικές και κείμενα ευρύτερου ενδιαφέροντος ενώ έχει γράψει το σενάριο της τηλεταινίας Απόδραση; (ΕΤ-2,1996). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε ΝΠΔΔ και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επικοινωνία της Επιστήμης» του ΕΑΠ. Του αρέσει να κάνει στίβο,να μαθαίνει την τέχνη του Kung Fu και να παίζει τένις μα πάνω από όλα να παρατηρεί τον εξάχρονο γιό του Οδυσσέα καθώς μεγαλώνει.

Μοιραστείτε