Συγγραφείς: Lee McIntyre (Κέντρο Φιλοσοφίας & Ιστορίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης).

Μετάφραση: Αιμιλία-Αλεξάνδρα Κρητικού και Έμιλυ Κρητικού

Περιγραφή

Μπορούμε να μεταπείσουμε τους αρνητές της επιστήμης; «Η κλιματική αλλαγή είναι απάτη – το ίδιο και ο κορωνοϊός». «Τα εμβόλια σάς βλάπτουν». Σήμερα, πολλοί συμπολίτες μας απορρίπτουν την ειδημοσύνη των επιστημόνων και προτιμούν την ιδεολογία παρά τα δεδομένα. Ο λόγος δεν είναι η έλλειψη πληροφόρησης, αλλά η λανθασμένη πληροφόρηση. Επικαλούνται δεδομένα με επιλεκτικό τρόπο, βασίζονται σε ψευδοεπιστήμονες και πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Πώς μπορούμε να μεταπείσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Πώς μπορούμε να τους πείσουμε να αλλάξουν τις απόψεις τους και να αποδεχθούν τα δεδομένα όταν δεν πιστεύουν στα δεδομένα; Στο παρόν βιβλίο, ο Lee McIntyre δείχνει ότι ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να αντεπιτεθεί στους αρνητές της επιστήμης και υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της προσπάθειας. Η άρνηση της επιστήμης είναι επικίνδυνη.

Αντλώντας από την προσωπική του εμπειρία –συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης σε ένα συνέδριο για την Επίπεδη Γη– και από ακαδημαϊκές έρευνες, ο McIntyre αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία της άρνησης της επιστήμης που εντοπίζονται σε εκστρατείες διάχυσης λανθασμένης πληροφόρησης, οι οποίες ξεκινούν από την άρνηση της σχέσης μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου την οποία προώθησαν οι καπνοβιομηχανίες τη δεκαετία του 1950 και καταλήγουν στο σύγχρονο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Περιγράφει την προσπάθειά του να αξιοποιήσει τις τεχνικές πειθούς που κατέχει ως φιλόσοφος για να μεταστρέψει τους οπαδούς της θεωρίας της Επίπεδης Γης, ενώ παραθέτει αναπάντεχες συζητήσεις με ανθρακωρύχους και συνομιλίες με έναν επιστήμονα φίλο του σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Ο McIntyre προσφέρει εργαλεία και τεχνικές για τη διάδοση της αλήθειας και των αξιών της επιστήμης, τονίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προσεγγίσουμε τους αρνητές της επιστήμης είναι να συζητούμε μαζί τους μέσα σε κλίμα ηρεμίας και σεβασμού – να επιδιώκουμε τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. 

Έγραψαν

«Το βιβλίο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο σε μια εποχή που στηριζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε άτομα που εμπιστεύονται και πιστεύουν στην επιστήμη, με απώτερο σκοπό να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις ταυτόχρονες προκλήσεις που θέτουν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επιδημίας, η κλιματική αλλαγή και η λανθασμένη πληροφόρηση στον κόσμο της μετα-αλήθειας».  

Shelf Awareness

«Το σημείο εκκίνησης για κάθε απόπειρά σας να γεφυρώσετε το χάσμα πρέπει να είναι η συμπόνια… Το εγχείρημα του McIntyre προσφέρει ελπίδα και το βιβλίο του βρίθει από παραγωγικές συζητήσεις».

The Washington Independent Review of Books

«Σε τούτο το εξόχως γραμμένο και άκρως ενδιαφέρον βιβλίο, ο Lee McIntyre αναλύει την εσφαλμένη συλλογιστική που κρύβεται πίσω από την άρνηση της επιστήμης και μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί κάποιοι τη θεωρούν ελκυστική. Το σημαντικότερο, διερευνά τρόπους για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσεγγίσουν την αυθεντική επιστημονική σκέψη ακούγοντας με προσοχή, συζητώντας για τα επιστημονικά ζητήματα με υπομονή και καλλιεργώντας διαπροσωπική εμπιστοσύνη. Συνιστά απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον είναι υποχρεωμένος ή επιθυμεί να μιλήσει σε έναν αρνητή της επιστήμης».

Elizabeth Anderson (University of Michigan, Ann Arbor)

«Σε μια εποχή που η άρνηση της επιστήμης είναι ευρέως διαδεδομένη, ο Lee McIntyre αποτελεί μια φωνή επιστημολογικής λογικής. Σε αυτό το υπέροχο βιβλίο πραγματεύεται ένα επείγον επίκαιρο ζήτημα. Η απάντηση που προτείνει είναι ταυτόχρονα εύστοχη και γεμάτη ανθρωπισμό. Όπως υπογραμμίζει, πρέπει να μάθουμε πώς να μιλάμε στους αρνητές της επιστήμης και, στη διάρκεια της συζήτησης, δεν πρέπει να λησμονούμε το κοινό στοιχείο της ανθρωπινότητας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο. Να το διαβάσετε!»

Quassim Cassam (University of Warwick)

«Ο Lee McIntyre είναι μία από τους ισχυρότερες φωνές που διαθέτουμε σήμερα για την καταπολέμηση της ψευδοεπιστήμης, των προκαταλήψεων, των ψευδών ειδήσεων και των εναλλακτικών δεδομένων που διαδίδονται σε ανησυχητικό βαθμό τα τελευταία χρόνια. Είναι πλέον σαφές ότι τα δεδομένα δεν επαρκούν για να πείσουν τους αρνητές της επιστήμης να αλλάξουν γνώμη. Ποιος είναι λοιπόν ο ενδεδειγμένος τρόπος; Ο McIntyre παρέχει μια επισκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας για την ψυχολογία της διαμόρφωσης πεποιθήσεων, καθώς και για τις αποτελεσματικές στρατηγικές, ενώ παράλληλα αφηγείται με γλαφυρό τρόπο τις περιπετειώδεις συζητήσεις του με αρνητές. Είναι βέβαιο πως θα γίνει κλασικό».

Michael Shermer (Chapman University)

Βιογραφικά Συγγραφέων

Ο Lee McIntyre είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Κέντρο για τη Φιλοσοφία και την Ιστορία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και διδάσκει Ηθική στη Σχολή Επιμόρφωσης του Χάρβαρντ. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (Ann Arbor) και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα και κολέγια. Διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ποσοτικής Κοινωνικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ εργάστηκε και ως σύμβουλος του Εκτελεστικού Κοσμήτορα στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου.