Συλλογικό Έργο

Επιμελητής Τόμου: Τζον Τσάρλτον Πόλκινγκχορν:

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Άραγε είναι τα μαθηματικά ένα διανοητικό παιχνίδι υψηλής δεξιοτεχνίας στο οποίο οι ειδήμονες επιδεικνύουν τις ικανότητές τους αντιμετωπίζοντας επινοημένα προβλήματα ή οι μαθηματικοί εμπλέκονται σε πράξεις ανακάλυψης καθώς εξερευνούν μια ανεξάρτητη περιοχή της μαθηματικής πραγματικότητας; Για ποιον λόγο αυτός ο φαινομενικά αφηρημένος επιστημονικός κλάδος παρέχει το κλειδί που ξεκλειδώνει τα βαθιά μυστικά του φυσικού σύμπαντος; Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα επηρεάζει σημαντικά τον μεταφυσικό στοχασμό γύρω από την πραγματικότητα. Ένα διεπιστημονικό Συμπόσιο, με τη συμμετοχή μαθηματικών, φυσικών
και φιλοσόφων, επιχείρησε να συζητήσει τα ζητήματα αυτά σε δύο συναντήσεις,στο Καστέλ Γκαντόλφο και στο Κέιμπριτζ.

Ο τόμος αυτός παρουσιάζει σε επεξεργασμένη μορφή τη συμβολή του κάθε συμμετέχοντος στις ζωηρές συζητήσεις που έλαβαν χώρα. Καταβλήθηκε κάθε
προσπάθεια να επιτευχθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ακρίβεια της σκέψης που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα και στην απόπειρα να καταστεί το περιεχόμενό του προσιτό στον μη ειδικό αναγνώστη που προτίθεται να καταβάλει την απαιτούμενη προσπάθεια για να ασχοληθεί με αυτά τα προβλήματα.

 

Περιεχόμενα

Εισαγωγή, Τζον Πόλκινγκχορν

ΕΝΑ Μαθηματικά: ανακάλυψη ή επινόηση; Τίμοθι Γκάουερς

ΔΥΟ Εξερευνώντας τη μαθηματική βιβλιοθήκη της Βαβέλ. Μάρκους ντι Σοτόι

ΤΡΙΑ Η μαθηματική πραγματικότητα. Τζον Πόλκινγκχορν

ΤΕΣΣΕΡΑ Τα μαθηματικά, ο νους και ο φυσικός κόσμος. Ρότζερ Πένροουζ

ΠΕΝΤΕ Η μαθηματική κατανόηση. Πίτερ Λίπτον 

ΕΞΙ Δημιουργία και ανακάλυψη στα μαθηματικά. Μέρι Λενγκ

ΕΠΤΑ Ανακάλυψη, επινόηση και ρεαλισμός: ο Γκέντελ και άλλοι περί της πραγματικότητας των εννοιών. Μάικλ Ντέτλεφσεν

ΟΚΤΩ Μαθηματικά και αντικειμενικότητα. Στιούαρτ Σαπίρο

ΕΝΝΕΑ Η πραγματικότητα των μαθηματικών αντικειμένων. Γκίντιον Ρόζεν

ΔΕΚΑ Παίρνοντας από τα μαθηματικά περισσότερα απ’ όσα δίνουμε. Μαρκ Στάινερ

 

Συγγραφείς

Τζον Τσάρλτον Πόλκινγκχορν: Πρώην πρόεδρος του Κουίνς Κόλετζ στο Κέιμπριτζ, και κάτοχος του Βραβείου Τέμπλετον το 2002, αποτελεί εξέχουσα μορφή στον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία εδώ και δύο δεκαετίες.

Μάικλ Ντέτλεφσεν: Kατείχε την Έδρα Μακμάχον-Χανκ ως Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και ήταν διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ντενί Ντιντερό/Paris και στο Πανεπιστήμιο Νανσύ.

Μάρκους ντι Σοτόι: Eίναι Καθηγητής Μαθηματικών και κατέχει την Έδρα Σιμόνι για τη Διάχυση και Εκλαΐκευση της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο είναι εταίρος στο Νιου Κόλετζ.

Τίμοθι Γκάουερς: Είναι Καθηγητής Μαθηματικών στην Έδρα Ράουζ Μπολ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και εταίρος του Κολεγίου Τρίνιτυ στο Κέιμπριτζ. Είναι κάτοχος  του Βραβείου Φιλντς (1998).

Μέρι Λενγκ: Eίναι Λέκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη φιλοσοφία των μαθηματικών, με ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα που εγείρονται από την εφαρμοσιμότητα των μαθηματικών στις εμπειρικές επιστήμες.

Πίτερ Λίπτον: Kατείχε ως Καθηγητής την Έδρα Χανς Ράουσινγκ στοΤμήμα της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μέχρι τον θάνατό του, το 2008.

Ρότζερ Πένροουζ:  Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών στην Έδρα Ράουζ Μπωλ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ομότιμος εταίρος του Κολεγίου Γουάντχαμ στην Οξφόρδη, είναι ευρύτατα γνωστός για το πρωτότυπο και με ευρεία επίδραση έργο του στη μαθηματική φυσική, και ιδιαίτερα για τη συνεισφορά του στη γενική θεωρία της σχετικότητας, στη μελέτη των θεμελίων της κβαντικής θεωρίας και της κοσμολογίας. Βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2020. 

Γκίντιον Ρόζεν: Kατέχει την Έδρα Στιούαρτ ως Καθηγητής Φιλοσοφίας και την έδρα του  Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Ειδικεύεται στη μεταφυσική, την επιστημολογία, τη φιλοσοφία των μαθηματικών και την ηθική φιλοσοφία.

Στιούαρτ Ντ. Σαπίρο: Καθηγητής Φιλοσοφίας στην Έδρα Ο’ Ντόνελ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και Εταίρος Καθηγεσίας στο Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους. Η έρευνα και η συγγραφική παραγωγή του επικεντρώνονται κυρίως στη φιλοσοφία των μαθηματικών, τη λογική, τη φιλοσοφία της λογικής και τη φιλοσοφία της γλώσσας.

Μαρκ Στάινερ: Διετέλεσε Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Ήταν ειδικός στη φιλοσοφία των μαθηματικών και γενικότερα στη φιλοσοφία της επιστήμης.

 

Μοιραστείτε