Συγγραφέας:  Christian Fuchs

Μετάφραση – Επιστημονική Επιμέλεια: Πέτρος Πετρίδης

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Η κατανόηση φαινομένων και διαδικασιών που αναδύονται στο πλαίσιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί, σήμερα, επιτακτική ανάγκη. Χρειαζόμαστε μορφές κριτικής γνώσης που θα μας βοηθήσουν να συλλάβουμε τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις αυτού του πολύπλοκου ψηφιακού τοπίου. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να προβούμε σε τεκμηριωμένες κρίσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γιατί.

Δείχνοντας στον αναγνώστη πώς να θέτει τα σωστά είδη ερωτημάτων σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Christian Fuchs μας οδηγεί σε ένα ταξίδι κριτικής σκέψης και γνώσης, εμβαθύνοντας σε μελέτες περίπτωσης σχετικά με την Google, το Facebook, το Twitter, το Weibo, τη Wikipedia κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα είναι η αποκάλυψη των δομών και των σχέσεων εξουσίας που βρίσκονται στο επίκεντρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το βιβλίο αυτό συνιστά έναν απαραίτητο, κριτικό οδηγό για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των σπουδών των νέων μέσων, της κοινωνιολογίας και όλων εκείνων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών που εμπλέκονται με την κριτική μελέτη της σύγχρονης ψηφιακής συνθήκης. Οι αναγνώστες/τριες δεν θα δουν ποτέ ξανά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο.

Περιεχόμενα

Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι διαθέσιμα ΕΔΩ.

Μπορείτε να διαβάσετε το έβδομο κεφάλαιο του βιβλίου ΕΔΩ.

Βιογραφικά

Ο CHRISTIAN FUCHS είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Paderborn της Γερμανίας και διαπρεπής κοινωνιολόγος και θεωρητικός των Επικοινωνιών και της Ψηφιακής Τεχνολογίας. Από το 2013 έως το 2022 ήταν Καθηγητής Μέσων, Επικοινωνίας και Κοινωνίας και Καθηγητής Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στο Πανεπιστήμιο του Westminster, όπου διηύθυνε το Ινστιτούτο Ερευνών Επικοινωνίας και Μέσων (CAMRI). Είναι εκδότης του περιοδικού ανοιχτής
πρόσβασης «tripleC: Communication, Capitalism & Critique», το οποίο ειδικεύεται στη δημοσίευση κριτικών μελετών για τον καπιταλισμό και την επικοινωνία. Από το 2011 έως το 2015 διετέλεσε πρόεδρος του «Ερευνητικού Δικτύου 18 (RN18) – Κοινωνιολογία των Επικοινωνιών και της Έρευνας Μέσων», ενώ από το 2015 έως το 2017 υπήρξε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρείας. Επίσης, ο Fuchs είναι
συνιδρυτής του δικτύου «Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών και Κοινωνία» (ICTs and Society), ενός διεθνούς διεπιστημονικού δικτύου ερευνητών που ενδιαφέρονται για τη μελέτη των ψηφιακών μέσων και της κοινωνίας. Ο Fuchs είναι επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς βιβλίων «Critical, Digital and Social Media Studies» (University of Westminster Press) και διατηρεί λογαριασμούς στο YouTube, στο Vimeo και στο Twitter, όπου και παρουσιάζει τις αναλύσεις του για το Διαδίκτυο, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την πολιτική.

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανθρωπολογική και εθνογραφική προσέγγιση των ψηφιακών τεχνολογιών και των νέων μέσων με έμφαση στη μελέτη των κοινωνικο-πολιτισμικών, πολιτικών, οικονομικών και αισθητικών τους διαστάσεων. Οι δημοσιεύσεις του καλύπτουν θεματικές όπως η ψηφιακή ανθρωπολογία και εθνογραφία, η σχέση ψηφιακών τεχνολογιών και εκπαίδευσης, τα ψηφιακά παιχνίδια και οι τεχνικές παιχνιδοποίησης, ο διαμοιρασμός αρχείων και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι νέες μορφές ψηφιακής εργασίας και ψηφιακής επιτήρησης, η σχέση ψηφιακότητας, χώρου και χρόνου και η ψηφιακή μουσική.

Μοιραστείτε