Συγγραφείς: Carlo Ratti (MIT) & Matthew Claudel (MIT)

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Τάκης

Περιγραφή

Δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και ακαδημαϊκοί (ΜΙΤ) περιγράφουν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις του μέλλοντος των πόλεων.

Από τη στιγμή που πόλεις άρχισαν να δημιουργούνται εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια, έχουν καταστεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά τεχνουργήματα του ανθρώπου. Ωστόσο, η εξέλιξή τους δεν ήταν γραμμική, κάθε άλλο, οι πόλεις έχουν βιώσει ριζικές αλλαγές, σημεία καμπής που επαναπροσδιορίζουν την ίδια τους τη φύση. Σε αυτό το βιβλίο, ένας καταξιωμένος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος που μελετά την τομή πόλεων και τεχνολογίας υποστηρίζει ότι ζούμε μια τέτοια στιγμή αλλαγής παραδείγματος.

Οι συγγραφείς ερμηνεύουν κάποιες από τις δυνάμεις που διέπουν την αστική αλλαγή και προσφέρουν νέα οράματα των πολλών δυνατοτήτων όσον αφορά την πόλη του αύριο. Διεισδυτικά ψηφιακά συστήματα που στρωματοποιούν τις πόλεις μας μετασχηματίζουν και την αστική ζωή. Οι συγγραφείς μάς εξασφαλίζουν μια θέση στην πρώτη σειρά, για να γίνουμε μάρτυρες αυτής της μεταβολής. Η εργασία τους στο MIT Senseable City Laboratory επιτρέπει πειραματισμό και υλοποίηση μιας σειράς αστικών πρωτοβουλιών και ιδεών, από ποδήλατα υποστηρικτικής παρακολούθησης συνθηκών ως σκουπίδια με εγκιβωτισμένους αισθητήρες ανίχνευσης, από κινητικότητα ως ενέργεια, από συμμετοχή ως παραγωγή. Καλούν σε μια νέα προσέγγιση στον οραματισμό για τις πόλεις, με το περιεκτικό όνομα futurecraft: μια συμβιωτική ανάπτυξη αστικών ιδεών από σχεδιαστές και τους πολίτες. Με μια τέτοια συμμετοχή, μπορούμε να φανταστούμε, να εξετάσουμε, να επιλέξουμε και να σχηματίσουμε συλλογικά το πιο επιθυμητό μέλλον των πόλεών μας.

 

Έγραψαν

«Πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Και είναι θαυμάσιο. Οι Ratti και Claudel μας οδηγούν σε ένα διακριτό μονοπάτι όσον αφορά τη σύλληψη τεχνικών μελλόντων, πολύ απομακρυσμένο από τις συνήθεις υπερβολικές εκδοχές του παρόντος. Ξεκινούν από ένα γεγονός: είμαστε όλοι μπλεγμένοι σε διανεμημένα οικοσυστήματα ανίχνευσης και όσο πολυπλοκότερα και μη ανιχνεύσιμα αυτά τα συστήματα, τόσο πιο τεχνικές οι καινοτομίες που μπορούμε να επινοήσουμε. Ως εκ τούτου, η ακαταστασία της πόλης, όχι η τελειότητα του εργαστηρίου, είναι το σημείο μηδέν.» 

  • Saskia Sassen, Columbia University, συγγραφέας του Expulsions

«Ένα κάλεσμα στα όπλα που αφορά την ανάγκη να τιθασεύσουμε τη δύναμη τόσο των σχεδιαστών, όσο και των πολιτών για να δημιουργήσουμε τις πόλεις του αύριο.» 

  • Metropolis

«Γραμμένο με σαφήνεια… Σε εποχές σύγχυσης, προκαλούμενης από την τεχνολογία και τις υποσχέσεις της, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να βάζουμε τους κανόνες για τον τρόπο χρήσης της. Πρέπει να ανακτήσουμε έναν ενεργό ρόλο, να είμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε την κατάχρησή της, χωρίς βέβαια να σταματήσουμε να φανταζόμαστε τρόπους να τη θέσουμε σε λειτουργία προς όφελος του ανθρώπου. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να χρειαστούμε τουλάχιστον λίγη από την αισιοδοξία που διαπερνά το βιβλίο ‘’Η Πόλη του Αύριο’’.»  

  • Antonio Vazquez Brust, EPB: Urban Anaytics and City Science

«Οι Ratti και Claudel παρέχουν διεισδυτικές παρατηρήσεις όσον αφορά την πόλη του αύριο. Ένα βιβλίο που οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το μέλλον —δηλαδή όλοι μας— θα πρέπει να ξεφυλλίσει.»  

  • Michael Batty, University College London

Βιογραφικά Συγγραφέων

Οι Carlo Ratti και Matthew Claudel, ερευνητές στο φημισμένο Massachusetts Institute of Technology Senseable City Laboratory, μελετούν την τομή τεχνολογίας και του οικοδομημένου περιβάλλοντος.