Τζέιμς Ρ. Χάνσεν

  • Περιγραφή
  • Mοιραστείτε

Περιγραφή

Στις 20 Ιουλίου 1969 ο κόσμος στήθηκε μπροστά στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσει τον τριανταοκτάχρονο Αμερικανό αστροναύτη Νιλ Ο. Άρμστρονγκ να κάνει το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας στη Σελήνη.

 

Τα λόγια του Νιλ καθώς πατούσε για πρώτη φορά στο φεγγάρι έγιναν ίσως η πιο γνωστή φράση στην ανθρώπινη ιστορία. Στη μοναδική επίσημη βιογραφία του,στην οποία βασίζεται και η ταινία Πρώτος Άνθρωπος , επιχειρείται μια διεισδυτική εξερεύνηση της πολυσύνθετης ζωής του απόλυτου Αμερικανού ήρωα —από ένα αγόρι που ονειρευόταν ότι πετάει, σε πιλότο της Ναυτικής Αεροπορίας στον πόλεμο της Κορέας έως και τις πτήσεις του ως πρωτοπόρου αστροναύτη στο διάστημα καθώς και τα ευτράπελα, τις τραγωδίες και τις περιπέτειες της προσωπικής του ζωής μετά την επιστροφή του στη Γη.

 

[…] Όπως και αν αναλύσει κανείς τον ήσυχο και ταπεινό τρόπο που έζησε τη ζωή του μετά το Apollo 11, αλλά και την επιλογή του ν’ αποφεύγει τη δημόσια προβολή και τα ΜΜΕ όλα τα επόμενα χρόνια, αποδεικνύεται ότι ο Νιλ διέθετε ιδιαίτερη ευαισθησία ως πυρήνα του χαρακτήρα του: ήταν λες και είχε προβλέψει πως αυτό που είχε βοηθήσει τη χώρα του να επιτύχει εκείνο το καλοκαίρι του 1969 –την επική προσεδάφιση των πρώτων ανθρώπων στη Σελήνη και την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη– θα καταστρεφόταν ολοσχερώς από τη μαζική εμπορευματοποίηση του σύγχρονου κόσμου, τις ανούσιες ερωτήσεις και τις επιφανειακές συζητήσεις. Σ’ ένα βαθύτερο, προσωπικό επίπεδο, ο Νιλ αντιλήφθηκε και εκτίμησε όχι μόνο τη δόξα που επεφύλασσε για εκείνον η από κοινού με τον Μπαζ προσσελήνωση, όσο ο Μάικ Κόλινς αιωρούνταν από πάνω τους, αλλά και τη σημασία που είχε αυτή η στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο, για όλους εμάς[…]

Έγραψαν

«Υπήρξε κάποια στιγμή πάνω στη Σελήνη που να νιώσατε έστω και λίγο μαγεμένος από όλα όσα συνέβαιναν;» ρωτούν τον Νιλ Αρμστρονγκ οι δημοσιογράφοι κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι τρεις αστροναύτες (Αρμστρονγκ, Ολντριν και Κόλινς) μετά την ολοκλήρωση της αποστολής Απόλλων 11, που περιλάμβανε φυσικά την προσσελήνωση. Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1969.

Ακούγοντας την ερώτηση, ο Νιλ χαμογελάει. «Ναι», λέει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που περπάτησε πάνω σε ένα ξένο ουράνιο σώμα. «Ημουν σαν μαγεμένος για περίπου δυόμισι ώρες» – όσο κράτησε δηλαδή το περίφημο moonwalk, ο περίπατος πάνω στο φεγγάρι.

Το παράθεμα προέρχεται από την εκπληκτική (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή) βιογραφία του Αρμστρονγκ που έγραψε ο Τζέιμς Ρ. Χάνσεν «Πρώτος άνθρωπος» (James R. Hansen, «First Man. The Life of Neil Armstrong», εκδ. Simon & Schuster, 2005). Στο βιβλίο βασίζεται και η ομότιτλη ταινία του Ντάμιεν Τσαζέλ, με τον Ράιαν Γκόσλινγκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

  • Ηλία Μαγκλίνης, Η Καθημερινή της Κυριακής (14/10/2018)

«Η βιογραφία του Αρμστρονγκ ξεκινάει από την ιστορία των προγόνων του, με λεπτομερή ανάπτυξη του οικογενειακού και κοινωνικού πλαισίου στο οποίο μεγάλωσε, ενώ καταγράφεται η ζωή του μέχρι την πρώτη προσσελήνωση, η οποία αποδίδεται με σημαντικές λεπτομέρειες, χρήσιμες για τον ειδικό μελετητή αλλά και για τον αναγνώστη που θα ήθελε μέσα από την αφήγηση του πρωτοπόρου αστροναύτη να μάθει από πρώτο χέρι πώς εξελίχθηκε εκείνη η νύχτα του 1969 που θα άλλαζε για πάντα τη σχέση του ανθρώπου με το σύμπαν. Τη μετάφραση έχει κάνει η Μαριάννα Τσάτσου.»

  • Έμυ Ντούρου, Documento (13/06/2019)

«Στη μοναδική επίσημη βιογραφία του, στην οποία βασίζεται και η ταινία «Πρώτος άνθρωπος, η ζωή του Νιλ Ο. Άρμστρονγκ», επιχειρείται μια διεισδυτική εξερεύνηση της πολυσύνθετης ζωής του απόλυτου Αμερικανού ήρωα -από ένα αγόρι που ονειρευόταν ότι πετάει, σε πιλότο της Ναυτικής Αεροπορίας στον πόλεμο της Κορέας έως και τις πτήσεις του ως πρωτοπόρου αστροναύτη στο εξωδιάστημα καθώς και τα ευτράπελα, τις τραγωδίες και τις περιπέτειες της προσωπικής του ζωής μετά την επιστροφή του στη Γη.»

  • Εφημερίδα “Έθνος” (03/12/2018)

 

Μοιραστείτε